Grups escolars de WhatsApp. Eina o arma?

Darrerament he fet aquest taller 2 cops, a l’escola Sant Gabriel de Ripollet i a l’Escola de mares i pares de Castellar del Vallès. En aquest enllaç deixo una intervenció al Connectats on, des de Ràdio Castellar, faig un resum d’aquesta xerrada.

Premi a la Idea més emprenedora 2018

Dijous 29 de novembre vaig presentar el projecte educatiu TIC ACTIVA a l’auditori de la Facultat d’Economia i Empresa de la UAB, en el marc de l’acte de lliurament dels premis 2018 del Centre d’Iniciatives Emprenedores Universitàries (CIEU) davant d’unes 250 persones, la majoria estudiants. El projecte hi arribava ja com a finalista i va ser premiat en la categoria Alumni. L’acció va consistir en una presentació de 3 minuts pel sistema elevator pitch.

El perquè de l’educació digital, a l’escola i a casa (3/3)

photography of woman listening to music
Photo by bruce mars on Pexels.com

L’escola ha negligit l’educació digital. Massa agents i amb interessos diferents involucrats en la presa de decisions. Un sistema educatiu és encara una estructura gegantina, lenta i poc dinàmica que avança a una velocitat molt més lenta que el món que l’envolta. I quan es planteja aplicar un canvi en aquesta matèria, aquest ha estat ja superat per la societat. Només hi ha espai per a accions voluntaristes circumscrites a realitats molt petites, molt valuoses a petita escala però intranscendents dins del conjunt del sistema. El mòbil ja és a l’escola des de fa temps, autoritzadament o clandestina, i per falta de regulació els seus usuaris, orfes d’educació digital, l’han convertit en una inesgotable font de conflictes.

En la família, també hi ha hagut aquesta negligència; sovint, per mandra, per ignorància, per ingenuïtat o per una barreja d’aquests tres conceptes els pares renuncien a l’educació digital dels seus fills i, fins i tot, de la seva pròpia. Apliquen els valors de l’educació que van rebre fa molts anys, durant la seva infància off-line, a la seva nova vida digital, i amb això van tirant, millor o pitjor; però molts s’obliden que els seus fills estan en formació i que no han incorporat encara els valors que millor els serviran per a la seva vida. A tal efecte, avui es fa imprescindible una educació específica per al món digital. No només per evitar problemes, sinó per treure rendiment d’un ecosistema tan ric, des del qual ens informem, ens formem, fem relacions, coneixem, ens reconeixem, ens exposem, argumentem, discutim, ens divertim, trobem feina, treballem, aprenem llengües… Encara a les palpentes, busquem orientar-nos en aquest ecosistema digital i, malgrat tot, hi exercim la nostra ciutadania des d’una identitat digital pròpia.

El perquè de l’educació digital, a l’escola i a casa (2/3)

pexels-photo-1090393.jpeg
Photo by Vinicius Wiesehofer on Pexels.com

Les escoles que vulguin incorporar el mòbil al seu funcionament més enllà de l’ús de la càmera fotogràfica podrien començar per reflexionar sobre com és i com volen que sigui la vida digital, present i futura, dels seus alumnes. Ara no cal pensar en el mòbil, no s’ha de caure en l’error (de sempre) de pensar en com incorporar un aparell (com es va fer amb l’1×1), sinó en els valors que volem que governin la vida i l’itinerari digital de les persones. Per això, el canvi no s’ha de centrar en l’esfera tecnològica, sinó metodològica. Un dels aspectes més importants que caldrà resoldre serà delimitar bé períodes i activitats de connexió i de desconnexió, és a dir, resoldre la convivència del món off-line, humà i real, amb el món on-line, virtual i mediatitzat. L’escola, a més, hauria de resoldre a gran escala temes més vulgars com la connectivitat (wifi o tarifa?) i les garanties de seguretat (límits automatitzables en l’accés?).

En l’àmbit de la família, el mateix, però amb uns reptes encara de més compromís i uns focus més individualitzats. Per començar, seria normalitzant, per exemple, trencar el binomi tecnologia-oci oferint als fills tot el ventall d’alternatives que hi ha a l’oci on-line: joguines de fusta, jocs en família, amb amics, a l’aire lliure, de taula, d’enginy, estimulants, contes, manualitats, construcció, verbals, de moviment, natura, cultura, espectacles, esport… sembla mentida, però segueixen existint. Tot i que a ulls de l’adolescent més addicte pugui semblar un oci pobre, no ho és, si un no se’n desconnecta a finals de la infància. Una altra vegada, la diferenciació de l’activitat connectada de la desconnectada és cabdal per conèixer, primer de tot, el món real, no mediatitzat. I per aconseguir-ho, evidentment, caldrà incorporar també les tecnologies a les normatives escolars i familiars. I caldrà que els adults prediquin amb l’exemple amb una bona dieta digital que els sigui útil i que serveixi de referència als seus fills.

Són aquestes només unes traces, unes línies mestres del que hauria de ser l’educació digital. Aquestes accions, evidentment, actuen coordinades amb moltes altres, i això és el que s’explica en els tallers de TIC ACTIVA. Cap acció d’una persona ha de quedar desvinculada de la resta d’accions, siguin en l’esfera digital o no; cap acció a internet hauria de tenir importància només a internet, hauria d’actuar com a part d’un tot per aconseguir que cada petita acció, digital o no, interactui amb la resta d’accions de la persona i n’acabi formant la seva identitat, que ara incorpora el vessant digital.

El perquè de l’educació digital, a l’escola i a casa (1/3)

pokemon-pokemon-go-phone-game-159395.jpeg
Photo by Pixabay on Pexels.com

Les noves tecnologies, d’una banda, han contribuït al progrés social amb noves possibilitats informatives i comunicatives. Però, de l’altra, també han tingut efectes negatius, especialment devastadors en els menors: relacions destruïdes, vides angoixades, necessitats creades, falses urgències i esclavituds vàries. La societat no coneix encara les claus de de l’entorn digital ni sap com aplicar-hi els valors vigents. Un desert educatiu i molta desorientació envolten aquesta matèria.

Entre l’ús i l’abús, hi ha una gran diferència: l’educació digital. Però, qui en proveeix, si l’educació digital a l’escola majoritàriament no passa de la navegació per internet, la mecànica del processador de textos i l’enlluernament pel PowerPoint? I, a casa, estranyament, molts pares encara no n’han detectat la necessitat, mentre els seus fills jauen al sofà maldant per uns likes reparadors d’una autestima adolescent

Doncs, avui, no queda més remei que siguin els pares els qui s’anticipin als fets, molt abans de l’adolescència, i es facin càrrec de l’educació digital dels seus fills, la qual inclou avui la relació que han d’establir amb el mòbil. Però, no ens oblidem, que avui és el mòbil, però demà serà un altre giny. Cal apuntar, doncs, a la capa més profunda de l’educació: els valors.

TIC ACTIVA a Aulamèdia

TIC ACTIVA ha estat convidada a presentar la ponència ‘Ús i abús dels mòbils’ en aquest seminari organitzat per AulaMèdia. Educació en Comunicació, vol consolidar un espai de reflexió i debat sobre l’Educació Mediàtica a les aules. Amb una triple intenció: donar a conèixer i reconèixer la tasca del professorat en aquest camp; potenciar l’intercanvi d’experiències de producció audiovisual i crear un fòrum per a l’anàlisi crítica i la reflexió dels continguts dels mitjans audiovisuals. Amb la idea de potenciar un debat sobre com l’Educació Mediàtica pot ser una potent eina per aconseguir un alumnat i una societat més crítica.

Les persones inscrites al Seminari d’Educació Mediàtica podran descarregar diferents reportatges audiovisuals realitzats per AulaMèdia i la productora Kineina.

Dates: del 2 al 5 de juliol de 2018.

Horari: de 9.00 h a 14.00 h.

Hores certificades: 20 hores.

LlocEscola d’Art la Industrial. Recinte Escola Industrial.

Matrícula reduïda: 50 € (per pagaments realitzats abans del 31 de maig)